Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Negatieve rente vanaf €5000 in 2022?

Negatieve rente vanaf €5000 spaargeld bij de bank in 2022? Uit dit onderzoek van het Duitse Verivox onder meer dan 1000 financiële instellingen blijkt dat ook de kleine spaarders gaan betalen. Sommige banken overwegen inmiddels vanaf €5.000 spaargeld negatieve rente te heffen.

Nog geen vijf jaar geleden was negatieve rente volledig ondenkbaar. Inmiddels kennen we bij diverse banken al een negatieve rente vanaf €25.000 in Europa. Welkom bij de bank anno 2022 ↓.

Van positief tot negatief, de rente over jaren

In een gezonde situatie krijg je rente op het geld dat je uitleent. Of dit nou aan de bank is, of aan een willekeurige ondernemer. De hoogste spaarrente ooit bij een Nederlandse bank was 11,6% per jaar. Door de jaren heen zijn de rentepercentages geleidelijk gedaald naar het 0 punt. Dit heeft alles te maken met de gezondheid van fiat geld en de banken.

 

Rente door de jaren heen:

  • 1980: circa 10%
  • 1990: circa 9%
  • 2000: circa 3%
  • 2010: circa 2%
  • 2022: circa 0% (Voor het eerst in de geschiedenis negatief)
Negatieve rente vanaf €5000 in Nederland

Negatieve rente als norm

Vorig jaar waren er al 150 banken die de grens voor negatieve rente op €50.000 of lager hebben gelegd. Sommige banken overwegen zelfs een limiet van €5.000. Met deze negatieve rente proberen banken het sparen te ontmoedigen. Als men niet spaart, komt het geld in de economie terecht. Daarmee stimuleren banken de economie.

In Duitsland lijkt negatieve rente de norm te worden. En dat, terwijl het van oudsher een land is waar men relatief veel spaart. Banken hebben negatieve rente lang uitgesteld. Zij waren bang dat negatieve rente veel klanten zou gaan kosten. Maar in praktijk blijkt dat de meeste spaarders gewoon bij de bank blijven. Zij vinden beleggen niet de moeite waard, te risicovol of ingewikkeld.

-1% negatieve rente

Naast de gemiddelde negatieve rente van -0.5% zijn er ook banken die verder gaan. 19 financiële instellingen besloten vorig jaar de negatieve rente nog verder negatief te maken. Sommigen van hen heffen al 1% negatieve rente op de spaartegoeden van klanten.

Banken moeten negatieve rente heffen. Dit komt omdat zij overtollige spaartegoeden stallen bij de centrale bank. De centrale bank heft hierover -0.5% boeterente. Gezien de commerciële banken deze rekening niet zelf willen betalen, berekenen ze het door aan jou en mij.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 856 reviews.