De sterk oplopende inflatie van de laatste periode is mogelijk toch geen (zoals eerder wel vermeld) tijdelijk fenomeen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) valt niet meer uit te sluiten dat het algemene prijsniveau een langere tijd sterk zal blijven stijgen. Als dat gebeurt, kan dit resulteren in een schok op de financiële markten.
Iets wat wij allemaal van verre zagen aankomen, schijnt nu dan ook echt rustig door te dringen bij De Nederlandsche Bank.
Stijgende prijzen
In de laatste maanden lopen de prijzen in Nederland en de meeste andere landen hard op. De sterk gestegen gasprijs, huizenprijzen die met 1 a 2% per maand stijgen en de duurdere boodschappen in de supermarkt zijn hier relevante voorbeelden van. Volgens veel economen is deze sterke inflatie tijdelijk. Dit zou slechts een samenhangend fenomeen moeten zijn met het herstel uit de coronacrisis en dus van tijdelijke aard moeten zijn.
DNB-president Klaas Knot geeft aan bij zijn presentatie van een nieuw rapport dat hij er persoonlijk nog steeds op rekent dat de inflatie volgend jaar terug zal zakken naar 2 procent. De kanttekening die hij maakt ‘vanuit gezond risicobeheer’ is het belangrijk dat beleggers zich ook bewust zijn van ‘alternatieve scenario’s’.
Angst voor inflatie
Inflatieangst was afgelopen weken bepalend op de wereldwijde beursvloer. De vrees dat centrale banken door (te) hoge inflatiecijfers zouden kunnen beginnen met het afbouwen van steunprogramma’s, drukte het sentiment van de beleggers.
Toch heeft Knot de indruk dat beleggers tegelijkertijd toch nog blijven vertrouwen op langdurige steun en gunstige financiële omstandigheden. Hij merkt ook op dat men steeds risicovoller belegd. Dat zou gevaarlijk zijn in geval dat blijkt dat de tijdelijke inflatie, toch stiekem niet tijdelijk is. Een dergelijke situatie zou volgens DNB tot sterke reacties van de markt kunnen leiden. Iets waar de vele beginnende beleggers geen rekening mee houden.
De steun van de Europese Centrale Bank (ECB) moet worden afgebouwd, maar ook weer niet te snel. Een snelle afbouw zou leiden tot ‘vervelende verassingen’. Maar, te langzaam kan dan weer leiden tot ‘onnodige negatieve bijeffecten’. Een duivelsdilemma voor de commerciële banken, die anno 2021 steeds verder in het nauw komen.
Video: Creatief inflatie berekenen met de ECB
In deze 15 minuten durende video ga ik in op de methode van inflatie berekenen bij de ECB. Deze video is de tweede aflevering van Geld & Goudzaken op Youtube. Niets missen omtrent geld en edelmetaal? Abonneer je dan op het kanaal van Goudzaken. Ook voor unboxings & veelgestelde vragen over goud en zilver.
(Start video door op de afbeelding te drukken)
Onderzoek naar 775 fiat geldsystemen
Een historische studie naar 775 verschillende fiat valuta’s, gedaan door DollarDaze.org, stelde dat er geen bewijs is van een enkele fiat geldsoort die effectief zijn waarde heeft behouden op de lange termijn (100 jaar of meer). Uit hun studie bleek dat 20% van de onderzochte fiat-valuta’s mislukten door hyperinflatie, 21% ging failliet door oorlog, 12% werd ingetrokken door onafhankelijkheid, 24% werd “monetair hervormd” en 23% is nog steeds in omloop en nadert naar alle waarschijnlijkheid één van de eerder genoemde scenario’s.
Deze uitgebreide studie toonde ook aan dat de gemiddelde levensverwachting voor een fiat-valuta 27 jaar is, met de kortste levensduur van slechts 1 maand. Van het oude Rome tot het hedendaagse Venezuela, de geschiedenis staat vol met voorbeelden van slecht beheerde fiat-geldsystemen die eindigen in een brede crisis.