Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Goud en belasting betalen

Goud en belasting betalen. Wat zijn de regels en waar moet je op letten? Misschien één van de meest gestelde vragen: moet ik belasting betalen over goud? Het antwoord is simpel: ja. In deze post gaat het specifiek om beleggingsgoud en (vermogens)belasting.

Wat is beleggingsgoud?

Goud als belegging in bezit en belasting betalen over deze belegging? Fysiek beleggingsgoud kun je onderverdelen in staven/baren/plaatjes of munten. De belastingdienst ziet effecten die goud vertegenwoordigen eveneens als beleggingsgoud. Een goudbaar met de zuiverheid van 995/1000 of hoger wordt gezien als beleggingsgoud. Bij munten zijn er meerdere factoren belangrijk. Munten voldoen pas aan het kenmerk beleggingsgoud als ze:

  • Een zuiverheid van ten minste 900/1.000 hebben.
  • Zijn geslagen na 1800.
  • In het land van oorsprong een wettig betaalmiddel zijn of in het verleden zijn geweest.
  • Normaliter worden verkocht voor een prijs die de marktwaarde van het goud dat in die munten is verwerkt, niet overschrijdt met meer dan 80%.

Gouden munten die zijn aangewezen door de Europese Commissie, gelden in ieder geval als beleggingsgoud. Twijfel je of jouw goud wordt aangemerkt als beleggingsgoud? Neem dan altijd contact op met de Belastingdienst.

Goud en belasting toegevoegde waarde (btw)

Indien je beleggingsgoud koopt is het belangrijk dat je weet dat dit goudgele edelmetaal is vrijgesteld van btw. Je betaalt dus geen belasting bij aanschaf van beleggingsgoud. Bij aanschaf van sieraden of andere goudsoorten betaal je wel btw. Bij aanschaf van goudbaren of gouden munten betaal je bij Goudzaken dus normaliter geen btw. Alle door Goudzaken aangeboden gouden producten vallen onder de noemer beleggingsgoud (tenzij anders vermeld).

 

Goud en vermogensbelasting

Is goud dan volledig vrijgesteld van belasting? Nee. Voor beleggingsgoud ben je verplicht vermogensbelasting te betalen. Goud valt onder je vermogen. Alles wat je aan goud bezit moet elk jaar worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Beleggingsgoud valt onder box 3. Afhankelijk van alle bezittingen betaal je over de totale waarde een x percentage.

Je betaalt dus geen belasting over het daadwerkelijk behaalde rendement. De Belastingdienst hanteert een ‘fictief’ rendement. Hierbij gaan zij tot op heden uit van een rendement van 4% per jaar. De heffing op dit bedrag is 30%. Omgerekend komt dat dus neer op een vermogensbelasting van 1.2%. In Nederland betaal je dus belasting over je vermogen, in plaats van over je rendement.

 

Peildatum belastingdienst voor goud

Bij het aangeven van de waarde van jouw goud zijn een aantal regels belangrijk. Voor het bepalen van de waarde van jouw vermogen bestaat een vaste peildatum. Deze peildatum is altijd op 1 januari van het nieuwe jaar. Bij goud kopen en belasting betalen is het eveneens relevant om rekening te houden met de volgende bijzonderheid: kocht je in 2020 goud, dan hoef je dit pas in 2021 aan te geven.

Bij Goudzaken ontvang je als klant op 2 januari van het nieuwe jaar de waarde van goud (op de peildatum) voor jouw belastingaangifte.

 

Raadpleeg altijd de belastingdienst

Twijfel je over specifieke belastingkwesties? Neem bij twijfel altijd contact op met de Belastingdienst of jouw belastingadviseur. Je bent zelf verantwoordelijk voor een correcte aangifte.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 854 reviews.