Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Gaat de rente in 2024 weer omlaag?

Wat gaat er gebeuren met de rente in 2024? Momenteel geven consumenten nog steeds uit en zijn er volop banen, ondanks de hoogste rentetarieven in 23 jaar (in de VS). Of deze rente in 2024 zo blijft, is maar zeer de vraag. Tom Barkin, de president van de FED, gaf in een interview met CNN aan dat de kans op een renteverlaging in maart 2024 al zeer reëel is.

Renteontwikkelingen in 2024

Op korte termijn lijkt het er niet op dat de rentes zullen worden verlaagd. Maar betekent dat dat de rente in 2024 gelijk zal blijven? Op basis van een interview van Tom Barkin met CNN begin 2024 lijkt dat niet waarschijnlijk.

“Ik zou graag zien dat de inflatie op weg is naar ons doel. Ik heb geen specifiek bezwaar tegen het wijzigen van rentetarieven wanneer het de juiste tijd is,” zei hij.

‘Sturen’ van de rente

Barkin is wel voorzichtig met het ‘sturen’. “Er is altijd het risico dat we te veel sturen. Als Fed-functionarissen te lang wachten voordat ze de rentetarieven verlagen en de inflatie blijft afnemen, kunnen de huidige rentetarieven te beperkend worden en de economie vertragen of zelfs laten krimpen. Tegelijkertijd kunnen functionarissen, als ze de rente te snel verlagen, onbedoeld de inflatie stimuleren.

Daarnaast zijn er bedrijven met zodanige marktmacht dat ze de prijzen van hun goederen of diensten kunnen verhogen zonder zich zorgen te maken over het verliezen van klanten. Tom Barkin houdt deze bedrijven nauwlettend in de gaten. “Ik hoor bemoedigende berichten over de inflatiekant van hen. We zullen zien hoe lang ze duren” vertelde Barkin aan CNN.

Rente in 2024

Inflatie staat renteverlaging in de weg

Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als het Federal Reserve System (FED) hebben aangegeven de rentes voorlopig niet te wijzigen. Dit komt omdat het ‘gevecht tegen de inflatie’ nog niet ‘gewonnen’ is. Volgens de huiseconoom van BNR, Han de Jong, zijn er op de langere termijn goede signalen om de rente te verlagen, maar is er op korte termijn nog te veel onzekerheid. De inflatie is nog te hoog naar wens van zowel de ECB als de FED.

Eerst een recessie, dan pas de rente omlaag in 2024?

Pas als er een recessie in de eurozone dreigt, ziet De Jong ruimte voor de ECB om de rente te verlagen. Momenteel stagneert de economie, maar als deze daadwerkelijk begint te krimpen, neemt de noodzaak toe om de rente te verlagen. Deze constatering is opvallend: moet er dan eerst een recessie komen voordat de rente wordt verlaagd?

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) en een van de beleidsbepalers van de ECB, gaf eerder dit jaar aan dat ook naar de loonstijgingen moet worden gekeken. Hij vindt dat de lonen eerst minder hard moeten stijgen voordat de rente omlaag kan in 2024. Interessant detail: Knot geeft hiermee indirect werkgevers de schuld van teveel geld in omloop. Was het jou al opgevallen?

Rente naar verwachting omlaag in 2024

De inflatie komt ondertussen steeds dichter bij het doel van 2% van zowel de ECB als de FED. Echter kan het nog jaren duren voordat dat doel is bereikt. Met name investeerders waren begin dit jaar hoopvol over een renteverlaging. Een renteverlaging zal namelijk zorgen voor stijgende koersen op de traditionele beleggingsmarkten.

Drie weken geleden verwachtte 70% van de investeerders een snelle renteverlaging. Dit kwam met name door de positieve economische ontwikkelingen en de voorspelling van Fed-functionarissen dat er minstens drie renteverlagingen zouden zijn in 2024. Wanneer deze renteverlagingen zullen plaatsvinden, blijft echter nog onduidelijk.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 856 reviews.