Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Centrale banken kopen goud bij in 2022

In november 2022 hebben centrale banken wederom goud bijgekocht. De voorraden van centrale banken groeien al enkele jaren. De World Gold Council liet in hun laatste update zien dat de centrale banken 31 ton goud hebben bijgekocht. In totaal hebben alle centrale banken bij elkaar 36.782 ton fysiek goud achter de hand. Dat betekent dat centrale banken de grootste goudvoorraad sinds november 1974 hebben liggen.

Centrale banken verkochten 0 gram goud

In de maand oktober heeft geen enkele centrale bank over de hele wereld goud verkocht. Iedere centrale bank koopt bij of houdt vast wat er al ligt. Het lijkt eerder regel dan uitzondering: centrale banken kopen goud. In theorie geeft dat een signaal af: goud gaat in de aankomende periode iets betekenen. Immers, waarom zou een centrale bank goud posities aanhouden en/of uitbreiden als het verder niet relevant zou zijn?

400 ton goud aangekocht

In kwartaal 3 van 2022 kochten centrale banken gezamenlijk 400 ton goud aan. Dat is voor het eerst sinds 1967 dat in één kwartaal zoveel goud is aangekocht door centrale banken. Voornamelijk niet westerse banken kochten grote hoeveelheden fysiek goud bij. Turkije staat hierin vooraan. Zij kochten 103 ton fysiek goud. Dat is niet geheel onverwacht, gezien de inflatiecijfers van de afgelopen periode in Turkije.

Afgelopen kwartaal was het 8ste opeenvolgende kwartaal waarin meer goud is gekocht dan verkocht door centrale banken.

Goud als balansversterker DNB

Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft onlangs nog aangegeven dat hij niet voornemens is om het goud van DNB te verkopen. De goudvoorraad en reserves zijn belangrijke middelen om het vertrouwen in de centrale bank groot te houden. Op de website van De Nederlandsche Bank schrijft men het volgende over goud als reserve:

‘Tegenwoordig worden munten en bankbiljetten gemaakt van vooral goedkoop en duurzaam materiaal. Vroeger was dit niet het geval en werden munten gemaakt van hoogwaardige metalen zoals goud en zilver. Om toch een gevoel van waarde te waarborgen is destijds de goudstandaard ingevoerd. De goudstandaard maakte het namelijk mogelijk om munten en bankbiljetten in te wisselen voor echt goud. Deze standaard bestaat nu niet meer, maar de rol als vertrouwensanker heeft de goudvoorraad nooit verloren.’

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 843 reviews.