De vraag van centrale banken naar goud nam in het derde kwartaal niet af en bouwde voort op de recordbrekende eerste helft van het jaar 2023. De wereldwijde officiële goudreserves stegen met 337 ton. Dat is 120% meer dan het voorgaande kwartaal en het op één na hoogste voor een kwartaal 3 ooit. In 2022 was dit voorgaande record. Toen kochten centrale banken ook bijzondere hoeveelheden fysiek goud.
Op jaarbasis hebben de centrale banken een verbazingwekkende 800 ton goud gekocht, 14% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wordt 2023 wederom een bijzonder jaar voor de goudreserves van centrale banken.
Paar grote kopers, nagenoeg geen verkopen
Kwartaal 3 was weer een goed en tegelijkertijd bijzonder kwartaal voor goud. De centrale banken kopen nu al ruim 2 jaar voor bijzondere hoeveelheden goud aan. In het afgelopen kwartaal waren enkele grote kopers verantwoordelijk voor het grootste deel van het gekochte goud. Een aantal kleinere centrale banken ondersteunden de vraag naar goud met kleine afnames.
Bijzonder was dit kwartaal voornamelijk de verkoop kant. In de laatste periode waren er continue verkopers van goud tussen de centrale banken. Afgelopen kwartaal was dit relatief gezien heel weinig. Centrale banken lijken bullish op goud kopen.
De 3 grote kopers van goud
Uiteraard is wederom China de grootste koper van goud. The People’s Bank of China (PBoC) kocht 78 ton goud bij en vergrootte de goudvoorraad met circa 2%. In totaal heeft China in 2023 tot nog toe een kleine 4% groei in goudreserves bewerkstelligd.
The National Bank of Poland (NBP) heeft in het afgelopen kwartaal circa 57 ton goud bijgekocht. NBP president Adam Glapiński verklaarde: “Dit maakt Polen een geloofwaardiger land, we staan beter in alle beoordelingen, we zijn een zeer serieuze partner en we zullen goud blijven kopen. De droom is om 20 procent te bereiken“. Voor jouw informatie: Polen heeft nu een dekking van 11%. Dat betekent dat zij naar alle waarschijnlijkheid zullen blijven bijkopen.
Turkije kocht na de grote verkopen van kwartaal 2 weer goud bij. Het land heeft de afgelopen jaren financieel al vrij veel moeilijkheden achter de rug, zoals de bijzonder hoge inflatie en twijfelachtige economie. Des te interessanter dat zij toch weer zijn begonnen met het bijkopen van goud.
Centrale banken sparen goud
Als Nederlander wordt je automatisch opgezadeld met valuta (Let op, geen geld!). Deze euro’s worden uitgegeven door de bekende banken. Tegelijkertijd kopen diezelfde banken van hun euro’s al twee jaar lang voor historische hoeveelheden goud. Is sparen tegen 2% rente dan wel daadwerkelijk zo’n verstandig en veilig idee?