Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Centrale banken kopen en repatriëren goud (2021)

2021 is het jaar waarin centrale banken veelal goud blijken toe te voegen aan de reserves. Ook repatriëren veel landen hun goudvoorraden. Dat wil zeggen: halen hun goudvoorraden uit andere delen van de wereld naar het eigen grondgebied.

Waarom de centrale banken voornamelijk goud toevoegen aan de reserves is voor de meesten wel duidelijk; inflatie, economische onzekerheid c.q. instabiliteit en geopolitieke spanningen. Lees de samenvatting van relevante verschuivingen in 2021 in dit artikel.

Singapore koop 26 ton goud

In het afgelopen jaar kochten diverse centrale banken goud voor hun reserves. Zo kocht Singapore voor het eerst in twintig jaar goud bij voor de voorraad. De toelichting van de centrale bank was als volgt:

De verandering van de goudvoorraad is het resultaat van een voortdurende inspanning van de centrale bank om haar reserves goed te spreiden en crisisbestendig te maken. Deze aankoop is een kleine stap in verhouding tot de totale reserves.

Met de aankoop van 26,3 ton goud steeg de voorraad van deze staat met ongeveer 20%. De aankoop valt op omdat de voorraad van het land in twintig jaar niet is aangepast. De centrale bank heeft niet zelf kenbaar gemaakt deze aankoop te hebben gedaan. Bij de publicatie van het IMF kwam deze aankoop onder de aandacht van het grote publiek.

Centrale-banken-kopen-goud-en-repatrieren-2021

Ierland koopt sinds 2009 weer goud

Al ruim 10 jaar kocht Ierland geen goud meer bij voor haar reserves. Nu, eind 2021, voegt Ierland voor het eerst sinds 2009 weer extra goud reserves toe. Aan het begin van 2021 bedroeg de Ierse reserve nog 6 ton goud.  In september en oktober kocht de centrale bank twee ton goud. Dat betekent dat de bank ruim 33% extra goudreserves aanhoud.

De 8 ton goud staat voor ongeveer 255.000 troy ounce goud. Dat is in euro’s ongeveer €380 miljoen. Hiermee heeft Ierland procentueel een aandeel van goud in de totale reserves van circa 3.5%.

Servië repatrieert volledige goudvoorraad

De volledige goudvoorraad van Servië is recentelijk verplaatst naar haar eigen centrale bank. Dit vertelde Jorgovanke Tabakovic, gouverneur van de centrale bank. Met deze actie valt Servië in de rij van een steeds groter aantal landen wat goud naar het eigen grondgebied haalt.

Deze centrale bank voegt al tientallen jaren structureel meer goud toe aan haar reserves. Op advies van de president kocht de bank in 2019 in één keer ruim 9 ton goud bij (meer dan de volledige reserves van Ierland!).  Ook na deze grotere aankoop bleef de bank bijkopen. Inmiddels bedraagt de waarde van de voorraad ongeveer 2 miljard euro. We spreken over een reserve van 37 ton goud.

 

Goudvoorraad teruggehaald.

Een deel van het goud lag opgeslagen in (hoe kan het ook anders) Zwitserland. In overleg met de president van Servië heeft de centrale bank besloten eerder het goud terug te halen (repatriëren). De gegeven verklaring hiervoor was:

De president vertelde mij dat hij van mening is dat goud hier in Servië moet liggen. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren in de wereld.

Langdurige trend van goud repatriëren

Dat centrale banken goud repatriëren is een trend die al langer gaande is. In de afgelopen 10 jaar zijn diverse landen al begonnen met het terughalen van goudvoorraden naar eigen grondgebied. In 2013 / 2014 begonnen Nederland en Duitsland hier al mee. Daarna volgden Oostenrijk, Polen, Hongarije en diverse andere landen.

Servië verwijst evenals de andere landen uit dit rijtje naar de toenemende economische & geopolitieke risico’s. De goudvoorraad van een centrale bank kent geen tegenpartij en is niet gevoelig voor internationale sancties. Eveneens kan goud gebruikt worden voor een eventuele monetaire reset.

 

Een duidelijk signaal

Diverse landen geven met het terughalen van goud en / of het terughalen van reserves een duidelijk signaal af. Zo staat goud bekend als het geld van koningen. Je bent volledig onafhankelijk en bezit echte waarde. Jouw goud in bewaring geven aan een andere partij getuigt van goed vertrouwen. Haal je jouw goudvoorraden terug? Dan voorzie je waarschijnlijk mindere tijden, vertrouw je de partij die de opslag vertrouwt niet genoeg of is er sprake van een combinatie van beiden.

If you can’t hold it, you don’t own it!

Zoals diverse analisten al aan hebben gegeven, wekken de bewegingen van centrale banken en overheden de schijn van een eventuele monetaire reset. Gezien de situatie van ons geldsysteem (gebaseerd op louter schuld), zeer begrijpelijk.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 856 reviews.