De premier van Canada (Justin Trudeau) grijpt terug op een nog nooit gebruikte noodwet. Dit doet hij om meer te kunnen doen tegen de langdurige en grootschalige truckersprotesten. Intussen meldt de Canadese minister van Financiën dat banken vanaf nu de bankrekeningen van demonstranten kunnen bevriezen.
Op twitter wordt in middels #bankrun gebruikt. Diverse inwoners van Canada proberen geld op te nemen bij de banken. Canadese Twitteraars vermelden inmiddels dat diverse ATM’s leeg zijn. Lees verder ↓.
Nog nooit eerder gebruikt
De Canadese premier wil zijn regering en de politie met deze noodwet meer macht geven. Met de noodwet hopen zij om een einde te maken aan de ‘illegale’ protesten. De wet is nog nooit eerder gebruikt. Volgens RTL Nieuws is er wel een vergelijkbare wet in de jaren zeventig ingezet. Dat is destijds gedaan om een einde te maken aan een terroristische groepering. Deze wet is door de vader van Trudeau ingezet. Hij was toentertijd premier van Canada.
#Bankrun op twitter
Nu de regering heeft aangegeven rekeningen te willen blokkeren van demonstranten, komen steeds meer Canadezen op het idee om geld op te nemen bij de ATM’s. Twitteraars vermelden dat in de steden diverse ATM’s leeg zijn. Het is logisch dat demonstranten op zoek gaan naar andere manieren om te voorzien in hun levensonderhoud. Echter, als iedereen geld gaat opnemen bij bankautomaten, kunnen er 2008 scenario’s ontstaan (Dirk Scheringa Bank). Indien deze actie op grote schaal wordt doorgezet, zal de bank naar alle waarschijnlijkheid nog veel meer gaan afsluiten. Dat komt het vertrouwen in fiat en banken niet ten goede. En dat, terwijl ons fiduciaire geld (geld gebaseerd op vertrouwen) hier volledig op draait.
Zie hieronder een uiteenzetting van 6 tweets ↓.
Regulering crowdfunding & cryptocurrencies
Canada heeft niet alleen restricties opgelegd via het reguliere geldsysteem. Naast de repressie via het bankwezen is het inmiddels ook verboden om geld in te zamelen voor demonstranten via crowdfunding. In enkele dagen was er via GoFundMe (platform voor crowdfunding acties) ruim $900.000 aan Bitcoin ingezameld.
UPDATE: als je 25 dollar hebt gedoneerd of meer, kan jouw bankrekening ook worden bevroren.
Waarom een bankrun gevaarlijk is ↓
Een bankrun zorgt voor collectieve paniek. Men probeert massaal geld op te nemen. Ons huidige banksysteem (fractioneel reservebankieren) is hier niet op ingericht. Als men tegelijkertijd geld opneemt (collectief) zorgt dat voor een failliete bank. Deze bank zal gered moeten worden door de overheid. Dat zorgt voor belastingverhoging waar we naast de inflatie van 7.5% (!) niet op zitten te wachten.
Als één schaap over de dam is, gaan de andere banken ook (ervan uitgaande dat we in een 2008 scenario zitten). Dat betekent dat we linea recta in een recessie worden gestort. Dat zorgt dan weer voor bezuinigingen en economische krimp. Indien er niet wordt bezuinigd, zal de printer van de ECB nog meer overuren moeten draaien en krijgen we een hogere inflatie.
Alle uitkomsten van een bankrun zijn dus ongunstig voor de inwoners van een specifieke omgeving. Het is daarom nooit verstandig om mee te doen aan een (georganiseerde) bankrun. Daarentegen zijn er diverse andere manieren om geld (lees hier fiat valuta) veilig te stellen. Kopers van fysiek goud en zilver weten dit al langer!