Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Is zilver het nieuwe goud?

Spreken is goud en zwijgen zilver? Dat lijkt wel de omgekeerde wereld. Toch zijn veel beleggers overtuigd van de zilveren potentie. Edelmetaal experts kiezen procentueel steeds vaker voor zilver. Niet geheel zonder geldige reden. Lees je in!

Waarom zou je zilver kopen?

Tot op heden kennen wij altijd goud als de ultieme rijkdom. Het heeft een reden dat we op de Olympische spelen voor goud gaan, en niet voor zilver. Zilver staat bekend als arme mensen geld. En dat terwijl wij goud kennen als het geld van keizers en koningen. Wel is het belangrijk te benoemen dat van alle edelmetalen, enkel goud en zilver hebben gefunctioneerd als geld.

‘Het belangrijkste monetaire metaal in de geschiedenis is zilver, niet goud’ – Milton Friedman

3 belangrijke argumenten voor zilver

Iedere belegger zou zeker moeten nadenken over de aanschaf van zilver. Zilver heeft evenals goud intrinsieke waarde. De zilverprijs kan dan wel beweeglijk zijn, men blijft vertrouwen houden in dit grijze edelmetaal. Zilver is net als goud vaak geld geweest in onze geschiedenis. Het heeft zelfs een veel grotere monetaire rol gehad dan goud.

Een oude zilvertransactie kunnen we terugvinden in de bijbel (Genesis 23.:16). De Nederlandse Rijksmunt heeft een zeer lange periode zilveren munten geproduceerd. tussen 1954 en 1967 werden zilveren guldens geslagen. Nadat de zilverprijs teveel steeg besloot de Rijksmunt deze guldens te produceren van nikkel. Sinds 1972 kennen wij het zilveren tientje. Deze zilveren munten bevatten 72% zilver. Veel bekender onder beleggers is het gouden tientje.

Is zilver het nieuwe goud

Industriële toepassingen van zilver

In dit decennium zal zilver één van de betere investeringen worden. De belangrijkste reden om dit aan te nemen en fysiek zilver te kopen is als volgt. De zilvermarkt is zeer klein. Dat valt pas op zodra je het vergelijkt met de goud-, aandelen of obligatiemarkt. De goudmarkt is ongeveer negentien keer zo groot als de zilvermarkt.

Daarnaast wordt zilver veel gebruikt door de verwerking van zilver in allerlei consumptiegoederen. Dit resulteert uiteraard in een kleiner wordende zilvervoorraad. Zilver zit veelal verwerkt in elektronische apparaten zoals tv’s, telefoons en zonnepanelen. Volgens Byron Capital zal de vraag van zilver in de zonnepanelen sector oplopen van 20 miljoen troy ounce naar 185 miljoen troy ounce in 2025.

Vraag en aanbod zilver

De vraag en aanbod van zilver staan hieronder weergeven in miljoenen troy ounces per jaar. Het opvallende is de vraag en het aanbod wat ieder jaar net wel, net niet uitkomt. Afgelopen jaar bleek dat er maar iets hoeft te gebeuren om de vraag en het aanbod van zilver volledig in disbalans te brengen. De silver squeeze zorgde voor maandenlange beperkte mogelijkheden tot het verkrijgen van fysiek zilver.

Vraag en aanbod zilver

Zilver is in historisch perspectief goedkoop

Zilver is heel goedkoop. De stijgingskans is behoorlijk aanwezig. Dit komt pas duidelijk naar voren zodra je het in historisch perspectief zet. Een belangrijke indicator is de goud/zilver ratio. Deze ratio laat zien hoeveel gram zilver je kunt koper voor een gram goud. Bekijk de historische zilverprijs in euro’s en de goud/zilverratio in onderstaande grafiek om een idee te krijgen van de resultaten uit het verleden.

In 1980 bereikte zilver een hoogtepunt op 49.45 dollar per troy ounce. En dat terwijl je in 1980 veel meer kon kopen voor dat bedrag, dan vandaag de dag. Als we uitgaan van het CPI dan zou de koers rond 2011 moeten uitkomen op 160 dollar per troy ounce. Dat is een stijging van ruim 360%. Indien je het herberekende CPI van John Williams gebruikt, zou de zilverprijs per troy ounce nog veel hoger uitkomen in 2011. Dan zou de troy ounce prijs van zilver rond de 500 dollar moeten uitkomen. Wat neerkomt op een stijging van 1340%.

Inmiddels leven wij al in 2021 en is de zilverprijs slechts 24.13 dollar per troy ounce. Begin je de voorkeur voor zilver inmiddels al te delen?

Zilverprijs voor inflatie

Fysiek zilver als belegging

Enthousiast geworden over het nieuwe goud? Wellicht is zilver kopen dan wel een goede aanvulling op jouw andere beleggingen. Let wel, de zilverprijs is  in het verleden zeer volatiel gebleken. In de zilverprijs verwachting voor 2025 staan een aantal interessante ontwikkelingen met betrekking tot de zilvermarkt.

Fysiek zilver is belast met 21% btw. Dit schrikt onterecht een hoop beleggers af. Als particulier kun je het beste zilveren munten kopen. Zilveren munten vallen in de marge regeling. Dit betekent dat je minder btw hoeft af te dragen (een gedeelte over de handelsmarge). Hierdoor k0op je goedkoop zilver. Als zakelijke belegger ben je doorgaans beter af met kilo zilverbaren van bijvoorbeeld Umicore.

Heb je vragen over dit artikel of over de aanschaf c.q. verkoop van fysiek zilver? Neem dan gerust contact op.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 780 reviews.