Goede Reede 1
3845 MD, Harderwijk
Nederland

085 130 91 48
info@goudzaken.nl

Goudprijs verwachting voor 2021

Goudprijs verwachting 2021 van Goudzaken. Sinds 2020 is de wereld in de ban van het Corona virus. Dit virus heeft wereldwijd voor veel onrust en economische schade gezorgd. De echte financiële impact zal daarom naar verwachting later in 2021 doorschijnen in de maatschappij. Omdat goud wordt gezien als relatief veilige belegging kan dit in theorie zorgen voor een goede goudprijs.

Publicatiedatum: 6 april 2021

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Tot stand komen goudprijs 2021

Het is belangrijk om eerst duidelijk te begrijpen hoe de goudprijs tot stand komt anno 2021. De goudkoers komt tot stand op de termijnmarkt, waar handelaren – 24 uur per dag, van maandag tot vrijdag – contracten goud verhandelen

Daarnaast wordt er twee keer per dag een referentieprijs voor goud vastgelegd door de LBMA. Dit wordt ook wel de fixing genoemd. Voorheen werd dit gedaan door een kleine groep goudbanken, welke dagelijks bijeenkwamen om de aan- en verkooporders door te geven bij een voorgesteld goudprijs. 

Hoe bewoog de goudprijs in het verleden?

De goudprijs is enorm gestegen sinds de loskoppeling met de dollar. In 1973 was een troy ounce – 31.1 gram – goud nog $100 waard. Slechts zeven jaar later – in 1980 – was de waarde van dezelfde hoeveelheid goud ruim $800. Na 1980 bleef de goudprijs 20 jaar lang redelijk stabiel rond $400 per troy ounce.

Sinds de jaren 2000 is de goudprijs – met uiteraard de gezonde correcties tussendoor – stevig aan het stijgen. Tijdens de financiële crisis van 2008 was de prijs zeer wisselend. Rond 2011 stond goud op zijn hoogtepunt en was een troy ounce $1900 waard. Uiteraard was er na de gigantische waardestijging op korte termijn een correctie rond 2013 en 2014. Sindsdien lijkt de goudprijs weer te herstellen en neemt de waarde gestaag toe. Zeker met de recente ontwikkelingen en onzekerheid omtrent de euro en dollar.

Historische goudkoers tot 2021

Goudprijs verwachting 2021 door analisten

Verschillende partijen hebben hun verwachtingen voor de goudprijs uitgesproken (lees ook de verwachting voor 2022). Zeker de positieve prijsverwachting van de Bank of America is opvallend. Niet alleen centrale banken kopen momenteel meer goud in. Ook diverse vermogensbeheerders en veel particulieren zetten hun geld om in goudbaren en gouden munten. Hieronder vind je een overzicht van deze goudprijs verwachtingen voor 2021, afkomstig uit de goudprijs verwachting voor 2020 (let op, koersdoelen zijn genoteerd in USD):

Goudprijs verwachting

Gemiddelde goudprijs verwachting 2021

De Bank of America benoemt niet alleen de all-time-high van goud voor 2021 in hun laatste analyse. Ze hebben ook de verwachting voor de gemiddelde goudprijs van 2021 benoemd. In 2021 zal een troy ounce goud gemiddeld $2.063 waard zijn. Of dat daadwerkelijk zal gebeuren blijft natuurlijk een vraag.

Ook zilver begint steeds populairder te worden onder particuliere en zakelijke beleggers. Vanwege de toepassingen van zilver neemt ook de vraag naar zilveren baren en munten als belegging toe. Ook de silver squeeze heeft bijgedragen aan populariteit van zilver. Analist Jeff Clark legt uit waarom hij een hoge zilverprijs verwachting voor 2025 heeft.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.