Hoe zit dat met goud, zilver en btw?

De prijzen op de website van Goudzaken zijn inclusief btw, indien van toepassing. Alle door Goudzaken aangeboden goudbaren en gouden munten zijn vrijgesteld van btw. Op zilverbaren betaal je 21% btw, zilveren beleggingsmunten vallen onder de marge regeling.

Publicatiedatum: 9 maart 2021

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

0% btw op goud

Indien je goud wordt aangemerkt als beleggingsgoud is het vrijgesteld van de belasting toegevoegde waarde (btw). Meer informatie over beleggingsgoud en goud kopen vind je hier. 

 

21% btw zilver

De Belastingdienst ziet zilver als belangrijke grondstof en rekent daarom 21% btw. Zilver wordt veel in diverse industrieën gebruikt. Daarom is destijds gekozen voor een 21% btw heffing over zilver. Kun je zilver zakelijk kopen? Dan kun je dit waarschijnlijk het beste doen in de vorm van zilverbaren. Op zilverbaren zit de volledige 21% btw.

 

Margeregeling zilver

De margeregel is van toepassing op zilveren munten. Hierdoor is zilver in muntvorm een interessante optie voor particuliere beleggers. De margeregeling houdt in dat de btw enkel wordt berekend over de handelsmarge van een edelmetaalhandelaar. Is de winst op een zilveren munt €1,-? Dan betaalt Goudzaken 21% btw over die euro aan de Belastingdienst. Bij zilveren munten vind je geen btw bedrag op de factuur, dat is een voorwaarde voor margeverkopen. 

 

Platina en palladium

Bij Platina en Palladium is dit exact hetzelfde. Bij baren betaal je 21% over het volledige bedrag. Koop je munten van platina of palladium? Dan valt dit normaliter onder de margeregeling. 

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart