De term ‘beleggingsgoud’ uitgelegd

De terminologie rond edelmetalen kan soms ingewikkeld zijn. Een term die je vaak tegenkomt in onze branche is ‘beleggingsgoud’. Maar wat betekent dit precies? Goud om te beleggen? Ontdek hier het antwoord.

Publicatiedatum: 18 augustus 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

De rol van goud in je portfolio

Wat is beleggingsgoud?

Beleggingsgoud is goud van hoge zuiverheid, dat wordt aangehouden als een vorm van investering. Beleggers kopen dit goud om hun vermogen te beschermen tegen economische onzekerheid en inflatie.

Beleggingsgoud kan in verschillende vormen komen, zoals goudbaren en gouden munten.

Goudbaren als beleggingsgoud

Goudbaren zijn staven of plaatjes van zuiver goud. Ze worden vaak gekozen door beleggers vanwege hun efficiëntie: baren hebben over het algemeen een lagere premie dan munten, wat betekent dat je meer goud krijgt voor je geld. Bovendien zijn ze gemakkelijk op te slaan en te vervoeren, wat ze een praktische keuze maakt voor grotere investeringen.

De zuiverheid van goudbaren moet ten minste 995/1.000 zijn om beleggingsgoud genoemd te worden. Ook moet het gewicht door de goudmarkten aanvaard zijn.

Effecten die goud vertegenwoordigen, gelden ook als beleggingsgoud.

Gouden munten als beleggingsgoud

Gouden munten zijn een andere populaire vorm van beleggingsgoud. Ze zijn niet alleen waardevol vanwege hun goudgehalte, maar kunnen ook verzamelwaarde hebben. Daarnaast zijn ze gemakkelijker te verhandelen dan goudbaren, omdat ze in kleinere denominaties komen. Dit maakt ze een flexibele keuze voor zowel beginnende als ervaren beleggers.

Gouden munten als beleggingsgoud moeten voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Zuiverheid van ten minste 900/1.000;
  • Geslagen na 1800;
  • Een wettig betaalmiddel in het land van oorsprong (of zijn dat geweest);
  • Worden normaal gesproken verkocht voor een prijs die de marktwaarde van het goud dat in de munten verwerkt is niet overschrijdt met meer dan 80%.

Gouden munten die zijn aangewezen door de Europese Commissie, gelden in ieder geval als beleggingsgoud.

Goudzaken, jouw partner in beleggingsgoud

Eimke Jansen, edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

Bij goudzaken bieden we een breed scala aan beleggingsgoud, van goudbaren tot gouden munten. We begrijpen dat het kopen van beleggingsgoud een belangrijke beslissing is. Daarom zijn wij er om je te helpen bij elke stap. We beantwoorden al je vragen en voorzien je van persoonlijk advies. We kunnen zelfs een persoonlijk voorstel voor je samenstellen vanaf EUR 15.000.

Goud kopen is een tijdloze strategie om je vermogen te beschermen en te laten groeien. Of je nu een ervaren belegger bent of net begint, Goudzaken is jouw betrouwbare partner in edelmetaal. We zijn er om je te helpen de wereld van beleggingsgoud te ontdekken, met eerlijk advies en transparante prijzen.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 510 reviews.
Your Cart