Btw tarief van 7% naar 19% bij zilveren munten

Ruim een week geleden kwam op vrijdagavond een bijzonder onverwachts bericht naar buiten. In Duitsland was een brief geopenbaard van het Bundesfinanzministerium. In die brief stond dat zilveren beleggingsmunten niet meer onder de gunstige 7% btw geïmporteerd mogen worden. Vanaf afgelopen week worden alle zilveren beleggingsmunten geïmporteerd onder het hoge btw tarief in Duitsland: 19%.

Publicatiedatum: 13 oktober 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Waarom is deze btw wijziging doorgevoerd?

Zilveren munten zonder verzamelwaarde moeten vanaf heden met het hoge btw-tarief van 19% worden geïmporteerd. Dat betekent dat alle populaire zilveren beleggingsmunten in prijs zijn gestegen. Via deze btw wijziging maakt de regering van Duitsland een einde aan een veelgebruikte maas in de wet. Met deze maas in de wet konden handelaren zilveren beleggingsmunten met het lage btw tarief invoeren omdat er geen verschil kenbaar was gemaakt tussen beleggings- en verzamelaarsmunten. Verzamelmunten kunnen nog wel onder het gunstige btw tarief worden ingevoerd. Dit mag uitsluitend indien de waarde van de munt 250% of meer afwijkt van de waarde van het zilver.

Wat betekent dit voor de prijs van zilveren munten?

Zilveren munten zijn door de onaangekondigde btw wijziging plotseling circa 11% duurder geworden. Op de maandag dat dit bericht definitief bekend werd steeg de zilverprijs in 24 uur ruim 8%. Dat was de sterkste prijsstijging van zilver sinds 2008.

Zilveren munten worden ondanks de hogere btw nog wel verhandeld onder de marge regeling. Dat wilt zeggen: je koopt boven de zilverprijs, maar verkoopt ook boven de zilverprijs. Omdat de muntprijzen sterk zijn gestegen, hebben wij onze terugkoopprijs ook met 11% verhoogd. Bij Goudzaken bieden wij inmiddels de beste prijs van Nederland bij het verkopen van zilveren munten. Dit alles geldt ook voor zilveren muntbaren.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart