Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

De vraag naar platina in 2023

De vraag naar platina is flink gestegen in het eerste kwartaal van 2023, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het World Platinum Investment Council (WPIC). Met een groei van 17% ten opzichte van vorig jaar heeft de industriële vraag een recordhoogte bereikt.

De toename in de vraag naar platina wordt voornamelijk gedreven door de auto-industrie en de industriële sector, terwijl ook de interesse van investeerders aanzienlijk is toegenomen vanwege wereldwijde geopolitieke onzekerheden. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een herziening van het verwachte tekort aan platina voor heel 2023, dat nu wordt geschat op 983.000 troy ounce.

Stijging van de vraag naar platina

Ondanks sombere economische vooruitzichten is de vraag naar platina in de automobielindustrie aanzienlijk toegenomen. In het eerste kwartaal van 2023 steeg de vraag met 9% tot 806.000 troy ounce, voornamelijk door een groter gebruik van platina per voertuig. Het World Platinum Investment Council (WPIC) voorspelt dat de wereldwijde vraag vanuit de auto-industrie dit jaar met 12% zal stijgen tot 3.255.000 troy ounce. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door de productie van zware voertuigen, strengere emissiewetgeving en de vervanging van het duurdere palladium door het goedkopere platina in de uitlaatsystemen van benzineauto’s.

Industriële vraag naar platina

De vraag naar platina groeit sterk in de medische sector en andere industrieën. In de glasindustrie is de vraag zelfs met 76% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook de investeringsvraag naar platina is aanzienlijk toegenomen, met een groei van 28% ten opzichte van vorig jaar. Volgens het WPIC wordt de totale vraag naar platina in 2023 geschat op 8.176.000 troy ounce, zoals te zien is in de tabel van het kwartaalrapport.

Ondanks de economische onzekerheden verwacht het WPIC een aanzienlijke stijging in de vraag naar platina in 2023, met een tekort van bijna 1 miljoen ounces. Dit tekort wordt vooral veroorzaakt doordat platina wordt gebruikt als vervanging voor palladium in de auto-industrie. De rol van platina in de waterstofeconomie wordt ook steeds belangrijker en trekt wereldwijd de interesse van investeerders.

Weinig aanbod van fysiek platina

De geraffineerde mijnproductie daalde met 8% in het eerste kwartaal van 2023 ten opzichte van het voorgaande jaar en met 11% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Hoewel Rusland enige groei liet zien, kon dit de verminderde productie in Zuid-Afrika niet compenseren. De voorspelling is dat de mijnproductie van platina wereldwijd met een bescheiden 1% zal dalen tot 5.511.000 troy ounce in 2023. Hoewel er enige groei wordt verwacht in Zimbabwe en Noord-Amerika, bestaan er aanzienlijke onzekerheden met betrekking tot de Zuid-Afrikaanse platinaproductie als gevolg van de aanhoudende elektriciteitstekorten in het land.

De wereldwijde recycling van platina bleef traag in het eerste kwartaal van 2023 en daalde met 12% ten opzichte van het voorgaande jaar tot 413.000 troy ounce, voornamelijk door een afname van het aantal afgedankte voertuigen. Daarnaast werden recyclingvolumes ook belemmerd door regelgeving in Noord-Amerika om diefstal van autocatalysatoren tegen te gaan. Aangezien beide problemen waarschijnlijk gedurende heel 2023 zullen aanhouden, wordt verwacht dat de totale recyclingvoorziening van platina met 1% zal dalen tot 1.682.000 troy ounce voor het hele jaar.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 843 reviews.