Wat is een troy ounce?

Wat is een troy ounce? Als je aan het oriënteren bent kom je deze term veel tegen bij Goudzaken. Een troy ounce is een gewichtsaanduiding. Veel handelaren korten deze twee worden af naar oz. Op een munt van goud, zilver of platina staat dan ook vaak 1 oz.

Publicatiedatum: 27 augustus 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Troy ounces versus avoirdupois ounces

Wanneer je edelmetalen zoals goud, zilver of platina koopt of verkoopt doe je dat op basis van gewicht. Bij Goudzaken hebben wij bijvoorbeeld diverse goudbaren in grammen, maar ook één goudbaar in troy ounces. Bijna alle gouden en zilveren munten worden gespecificeerd in troy ounces. Een troy ounce is afgerond 31,1 gram. In één kilo gaan 32,15 troy ounces.

Rond de middeleeuwen ruilden handelaren goederen voor diverse edelmetalen. Goud, zilver en platina zijn tenslotte een vorm van geld. Deze edelmetalen werden gewogen met het behulp van het Troy-systeem. Niet te verwarren met het avoirdupois-systeem. Het troy systeem gebruikt ponden en ounces en is wel vergelijkbaar met het avoirdupois systeem. Het grote verschil: bij avoirdupois is een ounce gelijk aan 28,35 gram, terwijl een troy ounce 31,1 gram weegt. Dit betekent dat één troy ounce gelijk is aan ongeveer 1.09714 avoirdupois ounces. We gebruiken vandaag nog steeds het troy-systeem. Voornamelijk in de handel van goud, zilver, platina en diamanten wordt gerekend in troy ounces.

Troy ounce in grammen

In Nederland zijn wij gewend om te rekenen in (mili)grammen of kilogrammen. Troy ounces zijn hierdoor vrij ongebruikelijk. Ieder werelddeel kent zijn of haar eigen meeteenheid. Wereldwijd is het grammen systeem het meest bekend. In de edelmetaalmarkt wordt de prijs van goud of zilver tot op de dag van vandaag in troy ounces gedeeld.

1 troy ounce = 31,1034768 gram. 

Troy ounce: waar komt het vandaan?

Waar de troy ounce vandaan komt? De meningen verschillen daarover. Over het algemeen gaat men ervan uit dat de naam is afgeleid van de Franse stad Troyes. In deze stad werd veel handel gedreven. Men kwam van over de hele wereld om (troy ounces) te kopen of verkopen. Door één meeteenheid te gebruiken werd zakendoen veel eenvoudiger voor alle handelaren van over de hele wereld. 

Troy ounce munten

Koop je fysiek edelmetaal in muntvorm? Dan is er op de kilomunten en gram munten na, uitsluitend aanbod in troy ounces. De meest gebruikelijke munt is de 1 oz mun. Ook zijn er diverse fractionele munten beschikbaar. Dat wilt zeggen: munten van 1/10, 1/4 of 1/2 troy ounce.

 

1/10 oz = 3,11 gram
1/4 oz = 7,78 gram
1/2 oz = 15,55 gram

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 599 reviews.
Your Cart