Wat betekent karaat?

Karaat is een meeteenheid die wordt gebruikt om het gewicht van edelstenen, zoals diamanten te meten. Ook wordt het woord ‘karaat’ gebruikt om de zuiverheid van goud aan te geven. Lees in dit blog alles over hoe dit precies werkt, hoe het karaatgehalte wordt gemeten en waarom het zo belangrijk is.

Publicatiedatum: 5 mei 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Wat betekent karaat bij goud?

Karaat geeft dus de zuiverheid van goud aan. Dit wordt uitgedrukt in karaat (of karaatgehalte) en staat voor het gehalte aan zuiver goud in een legering of in baren c.q. munten.

24 karaat goud; dit betekent het

Puur goud heeft een karaatgehalte van 24 karaat, wat betekent dat het voor 100% uit puur goud bestaat. Een legering van bijvoorbeeld 18 karaat bestaat voor 75% uit goud en voor 25% uit andere metalen.

Puur goud kopen is een optie, maar goud met een lager karaatgehalte ook. Zo zijn een aantal van onze gouden munten bijvoorbeeld 22 karaat in plaats van 24 karaat. Het voordeel van een lager karaatgehalte is dat het goedkoper is. Dat geldt alleen voor sieraden, bij beleggingsproducten niet.

Ook is puur goud van zichzelf een redelijk zachte materie. Bij een puur gouden munt kun je met je tanden daar een afdruk in achterlaten. Dat is ook een reden waarom puur goud regelmatig vermengd wordt met andere (edel)metalen. Door dit te doen, wordt het goud namelijk sterker.

De verschillende karaatgehaltes

Hieronder vind je een tabel met de verschillende karaatgehaltes, het percentage goud wat daarbij hoort en het percentage andere edelmetalen in de legering.

Karaatgehalte Percentage goud Percentage andere edelmetalen
24 100% 0%
22 91,6% 8,4%
18 75% 25%
14 58,5% 41,5%
10 41,7% 58,3%

Met deze edelmetalen wordt goud vermengd

Er zijn verschillende edelmetalen die in een legering met goud kunnen worden vermengd. Enkele voorbeelden zijn:

  • Zilver
  • Koper
  • Palladium
  • Platina
  • Nikkel
  • Zink
  • Tin

De keuze van het edelmetaal dat wordt toegevoegd aan de legering hangt af van verschillende factoren, zoals het doel van de legering, de gewenste kleur en de eigenschappen van het metaal.

Zo wordt koper vaak toegevoegd om een warmere, roodachtige kleur te creëren, terwijl zilver wordt gebruik voor een koelere, witachtige kleur. Palladium en platina worden gebruikt om witgoud te maken, terwijl nikkel en zink worden gebruikt om het gehalte aan goud te verlagen en de legering harder te maken.

Dus, wat betekent karaat?

Eimke Jansen | Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

Karaat is het gehalte aan puur goud in een munt, goudbaar, sieraad of ander gouden voorwerp. 24 karaat betekent dat je te maken hebt met puur goud en lagere karaatgehalten vertellen je dat het goud vermengd is met andere edelmetalen.

Ben je niet zeker wat het karaatgehalte is in jouw goud? Dit kun je eenvoudig testen.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 597 reviews.
Your Cart