De impact van renteverhoging op goud

Het effect van renteverhoging op goud: In de afgelopen periode hebben we in een uniek moment geleefd. Nog nooit is de rente zo snel, zo veel verhoogd. Normaliter zorgt een hogere rente voor een dalende goudprijs. Nu, na een periode van consequent forse rentestijgingen blijft de goudprijs van goud nagenoeg stabiel. Heeft goud beter gepresteerd dan ooit?

Publicatiedatum: 12 september 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

De relatie tussen rente en de goudprijs

Wat is de relatie tussen de goudprijs en rente? Dat probeer ik eenvoudig uit te leggen. Als de rente bij de bank negatief is, wil je niet sparen bij de bank. Dat betekent dat je op zoek gaat naar een andere (in het geval van fysiek goud, veiligere 😉 ) opslag van vermogen. Je gaat toch niet sparen bij de bank als dat betekent dat je minder geld overhoudt?

Andersom werkt dit natuurlijk net zo. De relatie tussen goud en rentestijgingen is zo klaar als maar kan zijn. Levert geld bij de bank iets op omdat de rente is gestegen? Dan denkt men doorgaans eerder dat geld sparen bij de bank een goed idee is.

Goudprijs biedt weerstand bij stijgende rente

We hebben dit jaar al meermaals gezien dat de goudprijs tussen de 56.000 euro per kilo en 60.000 euro per kilo schommelde. Goud lijkt dit jaar vooralsnog geen bijzondere groei te laten zien in absolute waarde. Waarom ik dan toch wil stellen dat goud het uitzonderlijk goed doet? Simpel. We kijken naar de gemiddelde prijs voor 1 troy ounce goud in dollars. In 2022 was dat 1801 (US) dollar. Gezien de rentes in recordtempo zijn gestegen, zou je gezien bovenstaande uitleg verwachten dat de goudprijs dan stevig is gedaald. Maar dat is niet het geval.

In januari opende de goudprijs op 1824 dollar per troy ounce. Inmiddels staat de goudprijs op 1913 dollar voor een troy ounce goud. Dat betekent dat goud het goed heeft gedaan, zelfs in een periode van forse rentestijgingen.

Kies ik goud of zilver
Goudzaken thumbnail

Rente stabiel, goudprijs omhoog?

Eimke Jansen – eigenaar en edelmetaalhandelaar

Nu de rente enorm is gestegen begint het systeem te piepen. Daarom is de verwachting dat de rente niet (veel) verder verhoogd gaat worden. Gezien de goudprijs al stand wist te houden bij een enorme rentestijging, ben ik persoonlijk optimistisch voor de goudprijs in de aankomende periode.

Twijfel je aan mijn opinie? Centrale banken kochten ondanks hun betere rentes afgelopen juni gewoon weer 55 ton goud bij, welke aan hun reserves worden toegevoegd. Dat doen ze vast niet omdat hun geldprinter overuren heeft gemaakt.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 510 reviews.
Your Cart