Groeiend aantal faillisementen Nederland

Een groeiend aantal faillisementen in Nederland: We zitten in een milde recessie. Geen paniek is het devies. Maar is dat wel terecht? Inmiddels gaan er al 16 maanden op rij meer bedrijven failliet dan een jaar daarvoor. Afgelopen augustus was er zelfs een stijging van 80 procent. Krijgen we een heuse faillisementsgolf of zal het allemaal wel meevallen?

Publicatiedatum: 14 september 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Een groeiend aantal faillisementen Nederland

Afgelopen dinsdag meldde het CBS dat 267 bedrijven vorige maand failliet gingen. Dat betekent een grote groei ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode. Het CBS meldt dat er geen reden is voor paniek. In de laatste jaren gingen er relatief weinig bedrijven failliet. Dat moet volgens de heer van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS weer gecorrigeerd worden.

 

Belastingschuld zorgt voor faillisementen

Uiteraard heeft het innen van de opgelopen belastingschulden een aandeel in deze stijging van faillisementen. Daarnaast ziet men dat de economie in een korte periode sterk gewijzigd is. Energieprijzen, transport als ook de lonen zijn veel omhoog gegaan.

Faillisementen niet schrikbarend hoog

Eimke Jansen – eigenaar en edelmetaalhandelaar

Het aantal faillisementen was nog nooit zo laag als in de afgelopen jaren (gekeken vanaf 2010 tot nu). De stijging van de meest recente periode is vooralsnog weinig bijzonder. In 2018 en 2019 gingen in dezelfde maanden in een ‘gezonde’ economie meer bedrijven failliet dan nu. Het was te verwachten dat met de stijgende rentes, en uitgestelde belastingschulden nu een kleine kanteling te zien zou zijn.

Het blijft natuurlijk de vraag of wij op dit gezonde punt van faillisementen blijven, of dat het verder doorzet naar 2010 niveau. Geld is sinds het laatste jaar tenslotte niet meer gratis.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 510 reviews.
Your Cart