Goudprijs verwachting voor 2023

Goudprijs verwachting voor 2023; Wat gaat de goudprijs doen in 2023? Diverse bijzondere momenten zorgden voor een keerpunt van de goudprijs in 2022. Zo hebben we de goudprijs met een piek van circa €60.000 per kilo gezien toen de oorlog in Oekraïne begon. Later dat jaar daalde de goudprijs.

Nu aan het begin van 2023 zijn mensen benieuwd wat de prijs van goud gaat doen. Gaat de goudprijs omhoog of omlaag in 2023? We zetten hieronder uiteen wat wij denken op basis van diverse experts.

Publicatiedatum: 24 januari 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Prijs van goud afgelopen jaar

De wereldeconomie bevindt zich op een keerpunt nadat ze het afgelopen jaar door verschillende schokken werd getroffen. De grootste werd veroorzaakt door de centrale banken die hun agressieve strijd tegen de hoge inflatie opvoerden. Dit kwam uiteraard nadat ze de geldkraan jarenlang wagenwijd open hadden gezet en de inflatie in eerste instantie hebben aangewakkerd. In de toekomst zal deze wisselwerking tussen inflatie en interventie van de centrale bank belangrijk zijn bij het bepalen van de vooruitzichten voor het aankomende jaar en de prijs van goud.

 

Belangrijk voor de goudprijs verwachting in 2023 is:

  • Een (zo verwachten wij) flinke recessie al dan niet een depressie.
  • De US dollar die steeds zwakker wordt (opkomst alternatieve valuta via BRICS + al dan niet gedekt door goud).
  • Steeds meer landen met een voorheen lage welvaart, waar de inwoners nu genoeg gaan verdienen om geld weg te zetten in edelmetalen.
  • Geopolitieke onrust (verdere escalatie Oekraïne, verschuiving van wereldmacht).
  • Een bijzonder hoge inflatie al dan niet wederom aangewakkerd door het huidige energiebeleid van Europa.

Koersverloop van goud

 

[metal_chart metal=”gold”]

Ontwikkeling goudprijs in 2023

Analisten van de Duitse technologiegroep Heraeus (bekend van de goud– en zilverbaren) schetsten hun mening over de potentiële toekomst van goud in hun Precious Metals Forecast van 6 december 2022:

“De richting van de dollar zal bepalend zijn voor eventuele winsten in de goudprijs. Er wordt verwacht dat de Fed op een bepaald moment in 2023 van richting zal veranderen, aangezien de inflatie verder afneemt en een verzwakkende Amerikaanse economie een dringender probleem wordt. Dat zou kunnen leiden tot een koerswijziging van de dollar, en daarmee tot een potentiële prijsstijging voor goud. Goud zal naar verwachting worden verhandeld tussen $1.920/oz en $1.620/oz.”

 

Optimistisch op basis van actuele situatie

Juerg Kiener, algemeen directeur en chief investment officer van Swiss Asia Capital, was optimistischer in zijn goudprijsvoorspellingen. Volgens zijn commentaar op Street Signs Asia van CNBC op 28 december zouden de goudprijzen in 2023 kunnen stijgen tot $4.000 per ounce, aangezien rentestijgingen en angst voor een recessie de markten volatiel houden.

Kiener legde uit dat veel economieën in het eerste kwartaal met “een kleine recessie” te maken zouden kunnen krijgen, wat ertoe zou leiden dat veel centrale banken hun tempo van renteverhogingen zouden vertragen, wat goud meteen aantrekkelijker zou maken. Hij voegde toe:

“Sinds [de] jaren 2000 ligt het gemiddelde rendement [op] goud in welke valuta dan ook ergens tussen de 8% en 10% per jaar. Dat heb je niet bereikt op de obligatiemarkt. Dat heb je op de aandelenmarkt niet bereikt. Goud is een zeer goede inflatiehedge, een geweldige vangst tijdens stagflatie en een geweldige toevoeging aan een portefeuille.”

Software goudprijs verwachting 2023

Op 17 januari 2023 was de op algoritmen gebaseerde prognosewebsite Wallet Investor optimistisch in zijn goudprijsvoorspelling voor 2023 en voorspelde dat de grondstof tegen het einde van het jaar zou stijgen tot $1.957.

De website was eveneens optimistisch in zijn langetermijnvoorspellingen voor het edelmetaal, aangezien de goudprijsvoorspelling voor 2025 de prijs zag stijgen tot gemiddeld $2.018 in januari van dat jaar. De vijfjarige goudprijsprognose van de website gaf een koersdoel aan van $2.262 tegen januari 2028.

De op algoritmen gebaseerde vooruitzichten voor de goudprijs van Gov Capital weergalmden het bullish sentiment in de langetermijnprognose van 17 januari. De goudprijsvoorspelling van de site voor 2023 zag de prijs tegen het einde van het jaar met $ 2.112 stijgen, terwijl de goudprijsvoorspelling voor 2025 tegen het einde van het jaar een oogstrelende gemiddelde prijs van $4.943,6 aangaf.

Een goudprijsvoorspelling van TradingEconomics van 17 januari verwachtte dat de grondstof tegen het einde van het eerste kwartaal van 2023 zou worden verhandeld op $1.944. De macromodellen van de website en de verwachtingen van analisten zagen de prijs van de edelmetaalhandel op $2.017 in 12 maanden tijd.

Waarde van goud in 2023

Eimke Jansen l Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

De resultaten van diverse analisten en algoritmes lopen vrij ver uiteen. Wij verwachten in 2023 een stijging van de goudprijs. Uitzonderlijk hoge inflatie in combinatie met stijgende rentes zorgen voor een duur leven. Dit resulteert in onze optiek in een recessie. Neem dan mee in je achterhoofd dat er vrij veel geopolitieke spanningen zijn en BRICS + een steeds sterker wordend front lijkt te vormen tegen de westerse dominante positie.

Op het moment van schrijven is de goudprijs per kilo 57.250 euro per kilo. Dat is in historisch perspectief al vrij hoog. Ik verwacht dat goud dit jaar ergens tussen de 54.000 & 68.000 euro per kilo zal bewegen.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 596 reviews.
Your Cart