Gouden sieraden of beleggingsgoud (let op!)

Als je gaat beleggen in goud denk je misschien wel aan gouden sieraden. Dit is echter totaal niet gunstig. In dit artikel vertellen wij de verschillen tussen gouden sieraden of beleggingsgoud. Regelmatig spreken wij mensen die beleggen in gouden sieraden. Als belegging koop je beter beleggingsgoud dan gouden sieraden.

Publicatiedatum: 18 september 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Kun je gouden sieraden zien als belegging

Koop je beter gouden sieraden of beleggingsgoud? Laten we daar direct duidelijk over zijn. Een gouden armband is bedoelt als sierraad. Het moet sieren en is niet bedoeld als belegging. Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw in Nederland. Dat betekent dat je los van maakkosten voor gouden munten of goudbaren veel minder betaalt. Beleggingsgoud is puur goud of heel licht vermengd met andere metalen, zoals bijvoorbeeld bij de gouden Krugerrand munt het geval is. Deze munt bevat 2% koper en is hierdoor steviger dan andere gouden munten.

 

Gouden karaatgehaltes

De puurheid van goud benoemen wij in de hoeveelheid karaat. Beleggingsgoud is doorgaans 24 karaat. Dat betekent dat dit goud 100% puur is. Sieraden bestaan veelal uit 18 of 14 karaat goud. Dat betekent dat je naast goud ook veel restmetalen koopt in sieraden. Dit zorgt ervoor dat het qua opslag volume veel minder praktisch is. Puur goud is enorm compact.

Sieraden of gouden munten en goudbaren

Gouden sieraden zijn een mooie toevoeging aan je garderobe; sommige stukken kunnen na verloop van tijd waardevoller worden. Er zijn meer factoren die bepalend zijn voor de prijs van sieraden naast de hoeveelheid goud is ook de conditie van het sierraad en de ontwerper van belang. Voor individuen die optimistisch zijn over de toekomst van goud en simpelweg willen speculeren op waardestijging is beleggingsgoud altijd de betere optie. Dit komt door premiums.

Als een gram goud 60 euro waard is, kun je een kilobaar goud al voor een premium van circa 0,8% kopen. Koop je een gouden sierraad, dan kan de premium maar zo tussen de 40 – 300% liggen. Het begint al bij de 21% btw welke je betaalt in de winkel. Kun je goedkoop sieraden kopen via bijvoorbeeld Marktplaats? Zelfs dan is een goudbaar of gouden munt relevanter. Dat heeft te maken met de verkoop.

Verkopen van gouden sieraden of beleggingsgoud

Niet alleen kopen is van belang. Ook de verkoop speelt mee bij het behalen van een goed rendement. Je koopt goud tenslotte als belegging. Goudbaren of gouden munten verkoop je voor ongeveer de spotprijs. Dit kan een procent of twee verschillen. Gouden sieraden daarentegen verkoop je normaliter een stuk onder de goudprijs. Dit komt omdat opkopers van goud doorgaans weinig waarde hechten aan de vorm van het goud. Als een opkoper een gouden sieraad inkoopt moet hij het opsturen naar een smelter en de verwerkingskosten betalen.

Gouden sieraden of beleggingsgoud is geen dilemma

Eimke Jansen – Edelmetaalhandelaar

Het investeren in goud middels baren of munten is altijd relevanter in Nederland. Sieraden van goud zijn bedoeld voor de sier. Laten we dat zo houden. Ook niet onbelangrijk. Goudbaren en gouden munten van erkende smelters kun je eenvoudig wereldwijd verhandelen. Minstens zo’n relevant detail.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 510 reviews.
Your Cart