De spanningen rondom Rusland en andere landen blijven oplopen. Het politieke schaakspel duurt voort. Op dit moment komt Rusland met een strategische zet. Rusland wilt samen met China en andere BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) een nieuwe wereldwijde reservevaluta ontwikkelen.
Vladimir Putin gaf dit aan tijdens het BRICS Business Forum. De nieuwe reservevaluta zou gebaseerd zijn op een mand met valuta van de leden van de groep: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Een meesterzet?
Publicatiedatum: 28 juni 2022
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
Deze stap van Rusland komt naar aanleiding van de westerse sancties die zijn opgelegd door de oorlog in Oekraïne. Hierdoor is het land vrijwel volledig uit het wereldwijde financiële systeem geschrapt. De toegang tot dollars (huidige wereld reservevaluta) is nihil en de economie van Rusland staat onder druk.
‘De snelheid waarmee westerse landen en hun bondgenoten Russische valuta bevroren schokte de Russische autoriteiten ongetwijfeld’, aldus Chris Turner, hoofd markten van ING. ‘De Centrale bank van Rusland gaf dit in zekere zin toe. Ook hebben andere BRICS-landen, vooral China, kennis genomen van de snelheid waarmee de Amerikaanse schatkist bewoog’, voegde hij eraan toe.
Deze sancties hebben Rusland en China waarschijnlijk nog meer aangemoedigd om te werken aan een alternatief voor de huidige internationale reservevaluta.
Eerst terug naar de basis. Een wereld reservevaluta is een valuta die door de overheid van een land wordt aangehouden als onderdeel van de internationale reserves van het land. Dit stelt landen in staat om goedkoper handel te drijven. Hierdoor hoef je niet steeds geld te wisselen voor een aan- of verkoop van goederen. De Amerikaanse dollar is de valuta die het meest wordt gebruikt als reservemunt.
Na de tweede wereldoorlog werd een internationaal financieel systeem bedacht. Ook wel het Bretton Woods systeem. Door dit systeem kreeg de Amerikaanse dollar de dominante positie als wereld reservevaluta. Sindsdien is die positie van de dollar nooit veranderd. Mogelijk komt daarin nu toch een verschuiving.
Rusland is, ondanks de sancties, flink bezig om zijn economie draaiende te houden. In minder dan twee weken na de invasie in Oekraïne daalde de roebel met 70% in waarde. Inmiddels is de munt gestegen tot boven het niveau van voor de oorlog. Dit is het resultaat van verschillende zetten van Putin. Zo kunnen landen uitsluitend nog olie afnemen door te betalen in roebels of goud. Door de koppeling met goud is de roebel nu ook bijna ‘as good as gold‘.
Door de sancties van het westen is Rusland rigoureus van koers veranderd. Het is de bedoeling dat dergelijke sancties de oorlog in Oekraïne beëindigen. Maar hebben de sancties wel het gewenste effect?
Het gewenste effect van de sancties lijkt vooralsnog uit te blijven. Toch kan Rusland voor het eerst sinds 1918 zijn rente op schulden niet betalen. Rusland moet voor circa 100 miljoen dollar aan rentebetalingen doen. Dat Rusland dit niet kan betalen is een direct gevolg van de sancties. Rusland heeft het geld namelijk wel, alleen zijn de rekeningen waarop de dollars staan bevroren. Economische oorlogvoering?
Rusland heeft veel gedaan om de roebel sterker te maken terwijl de positie van de dollar juist afzwakt. Het lijkt er op dat de BRICS-landen van dit momentum gebruik willen maken door juist op dit moment een nieuwe reservevaluta te ontwikkelen.
Komt er dan nu een écht einde aan de dominante positie van de dollar sinds Bretton Woods in 1944? Als we de gemiddelde levensduur van een fiat valuta in ons achterhoofd houden, zou dat maar zo eens kunnen.
Al zeker twee jaar is in liberaal, conservatief en kapitalitisch Nederland een belangrijk onderwerp de Central Bank Digital Currency (CBDC). Maar wat is een CBDC en waarom is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent?
Als wij De Nederlandsche Bank moeten geloven is het nog heel onzeker of hij komt, en waarom hij moet komen. Kijken wij naar het grotere geheel, dan is de Central Bank Digital Currency waarschijnlijk eerder beschikbaar dan verwacht (!).
Lees verder
De vraag van centrale banken naar goud nam in het derde kwartaal niet af en bouwde voort op de recordbrekende eerste helft van het jaar 2023. De wereldwijde officiële goudreserves stegen met 337 ton. Dat is 120% meer dan het voorgaande kwartaal en het op één na hoogste voor een kwartaal 3 ooit. In 2022 was dit voorgaande record. Toen kochten centrale banken ook bijzondere hoeveelheden fysiek goud.
Op jaarbasis hebben de centrale banken een verbazingwekkende 800 ton goud gekocht, 14% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wordt 2023 wederom een bijzonder jaar voor de goudreserves van centrale banken?
Lees verder
Goud kopen blijft een goede keuze als stabiele belegging. Maar hoe zit het met goud importeren? In dit blog nemen we je mee door de ins en outs van het importeren van goud, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Lees verder