Crypto-markt hard onderuit

De crypto-markt gaat hard onderuit. De bekendste cryptomunt Bitcoin staat momenteel sinds een lange tijd onder de 25.000 dollar. En dat terwijl de Bitcoin tot slechts enkele maanden geleden nog op 65.000 dollar noteerde. De stablecoin TerraUSD veroorzaakte een schokgolf door cryptoland en daar heeft cryptobank Celsius iets mee te maken. Hetzelfde Celsius bevriest momenteel de tegoeden van 1,7 miljoen beleggers.

De gebeurtenissen hebben een grote impact op de dalende crypto-markt. De beloningen van crypto zijn groot, maar de risico’s ook. De vraag is echter, kun je hier wel rekening mee houden en hoeveel risico ben je bereid te nemen? Ik vertel je er graag meer over in dit artikel.

Publicatiedatum: 13 juni 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

In het kort: TerraUSD

Cryptomunten kun je op verschillende manieren benaderen. De één handelt er mee, de ander gebruikt het als ‘store of value’ en sommigen gebruiken het als betaalmiddel. cryptovaluta zijn erg volatiel. Zoals nu wederom blijkt, gaat de crypto-markt hard onderuit. Zeker in een markt waar veel nieuwe beleggers zijn toegetreden is dat zeer onwenselijk. Om deze reden zijn er stablecoins zoals TerraUSD en Tether. De koers hiervan is stabiel omdat één TerraUSD altijd (ongeveer) één dollar moet zijn. Bij de munt TerraUSD is dit mogelijk op basis van een complex systeem van codes.

Dit zou in theorie altijd moeten werken. In praktijk is gebleken van niet. Door de hoge volatiliteit op de cryptomarkt zakte de koers van TerraUSD ver onder de 1 dollar. Je zou dus kunnen spreken van een ‘loskoppeling’ met de dollar. Dit veroorzaakte paniek onder de bezitters van deze munt. Hierdoor verkochten beleggers deze munt massaal waardoor de waarde van de TerraUSD nog verder naar beneden viel. De munt noteerde zelfs heel even een waarde van 0,1685 dollar, terwijl deze normaliter rond de 1 dollar waard hoort te zijn. Celsius schijnt hier betrokken bij te zijn, waarover later in dit artikel meer.

Stablecoins zoals TerraUSD blijken dus niet zo stabiel te zijn als men pretendeert. Dit helpt uiteraard niet mee aan het sentiment van de  crypto-markt. Onder andere als reactie op de koers van TerraUSD gingen de koersen van vrijwel alle overige cryptomunten naar beneden.

Cryptobank Celsius bevriest tegoeden

Celsius Network is een bedrijf waaraan beleggers hun cryptomunten uitlenen tegen rentevergoedingen van soms wel 18%. Dit klinkt aantrekkelijk, echter is op dit moment niets minder waar. Doordat de markt enorm onderuit schiet heeft Celsius besloten om de munten van alle beleggers te bevriezen. Hierdoor verliezen 1,7 miljoen mensen toegang tot hun cryptomunten. De rentebetalingen gaan nog wel door. Omdat de beleggers geen gebruik kunnen maken van het depositogarantiestelsel dreigen ze hun geld te verliezen. Een cryptobank is tenslotte niet hetzelfde als een reguliere bank.

De disbalans in de markt, waar Celsius nu de problemen van ervaart, is voor een deel toe te wijzen aan Celsius zelf. Dit is zeer opmerkelijk. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Nansen bleek dat Celsius vlak voor de crash zo’n 500 miljoen aan TerraUSD verkocht. Transacties van die grootte zijn vaak zichtbaar in de koersprijs van een munteenheid. Omdat deze transactie dusdanig groot is, veroorzaakte dit een kettingreactie. Nog meer beleggers gingen over tot verkoop, wat resulteerde in een nog sterkere daling van de koers.

De beloning en het risico van crypto

De beloningen kunnen enorm hoog zijn als het gaat om beleggen in crypto. Op internet zijn vele verhalen van ‘investeerders’ die veel geld hebben verdiend met het investeren in crypto. Dat is echter maar één kant van het verhaal. Deze verhalen van grote rendementen trekken veel andere beleggers aan.

De andere kant van het investeren in crypto is minder makkelijk te vinden op het internet. Dit zijn verhalen van investeerders in crypto die (een deel van) hun vermogen volledig zijn kwijtgeraakt. Ze hebben vaak geen idee hoe de markt in elkaar zit. Omdat cryptomunten geen onderliggende waarde hebben speculeer je dus volledig op de koers. Vraag en aanbod komt bij elkaar en daardoor ontstaat er een bepaalde prijs. Omdat de markt nog relatief jong is resulteert dit soms in enorme koerswijzigingen en waardestijgingen. Uiteraard betekent sterke koerswijzigingen omhoog, dat er ook een forse daling kan plaatsvinden. In sommige gevallen kan een munt 90% van zijn waarde verliezen, of zelfs volledig verdwijnen.

Crypto, goud en zilver

Cryptomunten staan bekend om de potentieel hoge beloningen en de relatief grote risico’s. Wil je iets minder risico? Dan doe je er waarschijnlijk beter aan om te spreiden in andere categorieën. Alles op rood (crypto), kan resulteren in een korte avond uit naar het casino.

Op dit moment lijken alle beleggingen hun waarde gedeeltelijk in te leveren. We zitten in een neerwaardse markt waarin vrijwel alle koersen dalen. Op deze momenten daalt crypto veel extremer dan andere beleggingen. Je kunt je afvragen of crypto daarom momenteel een goede belegging is. Al zou je kunnen stellen dat er op dit moment korting zit op Bitcoin. Warren Buffet koop het liefst als het bloed door de straten loopt, figuurlijk dan.

Volgens vele experts zal de relatief jonge markt in de toekomst stabieler worden. Maar wanneer dat precies zal zijn is vooralsnog maar even de vraag. Gelukkig is goud nog altijd een blinkende winnaar in 2022.

Geef jij de voorkeur aan goud of het digitale goud?

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 378 reviews.
Your Cart