Een Central Bank Digital Currency in Nederland? (CBDC)

Al zeker twee jaar is in liberaal, conservatief en kapitalitisch Nederland een belangrijk onderwerp de Central Bank Digital Currency (CBDC). Maar wat is een CBDC en waarom is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent?

Als wij De Nederlandsche Bank moeten geloven is het nog heel onzeker of hij komt, en waarom hij moet komen. Kijken wij naar het grotere geheel, dan is de Central Bank Digital Currency waarschijnlijk eerder beschikbaar dan verwacht (!).

Publicatiedatum: 10 november 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Wat is een Central Bank Digital Currency?

We beginnen bij het begin. Wat is een CBDC en waarom zou dit digitale centrale bankgeld nodig zijn? De digitale euro, ook wel CBDC, is de online tegenhanger van onze huidige euro. Een Central Bank Digital Currency wordt verkocht als een vorm van contant betalen maar dan zonder de ‘ongemakken’ van contant geld. Je hebt dan geen bankbiljetten of euromunten meer. Deze worden dan door de Europese Centrale Bank (ECB) uitgegeven.

Op jouw bankrekening staat nu ook digitaal geld, maar dit is geen digitaal overheidsgeld. Dit noemen wij nog privaat geld, waarvoor in eerste instantie de commerciële bank verantwoordelijk is.

Central Bank Digital Currency in Nederland video
Goudzaken thumbnail

Waar is een digitale euro goed voor?

Een digitale euro wordt door instanties gezien als aanvulling op contant geld. Nu moet ik eerlijk zijn, zo zien wij dat niet! Maar wat is dan de vermeende aanvulling? Want waarom heb je een Central Bank Digital Currency nodig? In Nederland gebruiken we weinig contant geld. Steeds minder ook. Maar in moeilijke tijden zie je dat contant geld een goede oplossing is voor een bankstoring. Handig zo’n back-up in de vorm van contanten. Zeker als er nog vertrouwen is in de euro. Persoonlijk prefereer ik zilver als betaalmiddel boven euro’s, maar ik ben natuurlijk bevooroordeeld ;).

De digitale euro moet een terugvalmogelijkheid zijn voor als er noodsituaties zijn. De CBDC is bedoeld als een risicovrije, betrouwbare, stabiele en anonieme aanvulling op contant geld. Aldus de officiële kanalen.

Wat is het verschil tussen cryptocurrency en digitaal centralebankgeld?

CBDC’s zijn niet te vergelijke met cryptocurrency’s, zoals bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. De overeenkomst tussen een CBD en crypte’s is het digitale aspect. Zowel een Central Bank Digital Currency als een cryptocurrency is een volledig digitale valuta werkend op een soortgelijke technologie. Het grote verschil tussen deze twee?Bitcoin is bedacht en uniek in zijn decentrale aspect. Daarentegen is een CBDC het tegenovergesteld: centraal van aard. Dat betekent dat Bitcoin een vrije vorm van betalingsverkeer is, en een CBDC niet. Centraal digitalebankgeld wordt tenslotte beheerd en gecontroleerd door de (het zit al in de naam) centrale bank.
Contant geld of digitale euro

Banken willen greep op betalingsverkeer behouden

Bigtechs zoals Meta en X hebben plannen voor een eigen digitale munt. Met competitie vanuit de private sector beginnen (centrale) banken zich zorgen te maken over de groeien macht van deze bedrijven. Uiteraard betekent die groeiende macht van de private markt dat de macht van banken afneemt binnen het financiële systeem.

Stel dat jij een eigenaar bent van een bank, zou je toch ook niet willen dat er (waarschijnlijk) veel betere en klantvriendelijkere alternatieven komen voor jouw logge organisatie? Dat zou het failliet van de bank betekenen zoals wij dat kennen.

Voordelen van een Central Bank Digital Currency in Nederland

Gezien er over de hele wereld wordt gewerkt aan Central Bank Digital Currency’s kunnen wij ervan uitgaan dat er voordelen zijn van deze CBDC’s. In Nederland wordt nog twijfelachtig gesproken over de CBDC, maar in principe wordt het al getest en ingekneed. Het doet mij persoonlijk denken aan mijn startmotief voor Goudzaken. Toen de banken noemden dat ze ‘geen negatieve rente gingen heffen’. We weten allemaal hoe dat is gelopen. Hoe dan ook, de voordelen van een digitale euro uitgegeven door de centrale bank lees je hieronder.

  • Hoge veiligheid van transacties
  • Zeer snelle betalingen (al zijn onze huidige online betalingen al behoorlijk snel)
  • Inclusie voor consumenten welke nu geen toegang hebben tot de traditionele bankdiensten (weinig van toepassing in Nederland)

Nadelen van een CBDC in Nederland

Ieder voordeel komt met zijn nadeel. Zo ook bij de CBDC. Sterker nog, wij bij Goudzaken zijn overtuigd dat de nadelen niet opwegen tegen de eventuele voordelen. Voornamelijk ook omdat wij als personen een hoge waarde hechten aan onze soevereiniteit.

  • Hoge kosten voor implementatie en onderhoud van de technologie
  • Verlies van privacy
  • Mogelijkheid tot het volledig ‘sturen’ van jouw en mijn uitgaven
  • We worden kwetsbaarder voor cyberaanvallen omdat online (veel) gekoppeld gaat worden aan de digitale euro portemonnee (Wallet)

De overheid en geslaagde IT projecten. Er zijn zinnen die logischer klinken dan de voorgaande. In het verleden is gebleken dat de IT projecten niet heel sterk zijn opgebouwd, slecht werken en kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen. Moeten we wel echt al onze informatie bundelen in één systeem? Daarnaast is het centrale beheer een belangrijk aspect. Als wij als consument geen zonnepanelen willen, hebben wij dan in de toekomst nog wel de vrije keus om ons geld hier niet aan uit te geven? Ik betaal nu al veel geld aan Europa zonder dat ik daar als kiezer voor heb gekozen, aan mensen die nooit verkiesbaar zijn geweest.

Centrale banken kopen goud, wij krijgen CBDC

Eimke Jansen – Edelmetaalhandelaar 

Moet ik het nog uitleggen? Een Central Bank Digital Currency hoeft voor mij niet geïmplementeerd te worden. Liever zie  ik in Nederland een vrije decentrale munteenheid (guldens) komen. Dat betekent dat er ruimte is om te doen en te laten met je geld, wat je zelf wilt. Het is tenslotte jouw geld.

Waarom wij zo enthousiast zijn over goud en zilver? Simpel! Over de hele wereld spreekt iedereen de taal van goud en zilver. De waarde is alombekend en  je kunt doorgaans heel snel jouw edelmetaal weer verzilveren. Het geld van de vrije mens.

 

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 596 reviews.
Your Cart