Aandelen versus goud en zilver (sinds 1900)

Bij iedere aangelegenheid komen de thema’s inflatie en beleggen al snel aan bod. Zodra je het hebt over beleggen heeft men gelijk aandelen of cryptocurrencies in gedachten. Slechts enkele personen weten dat goud of zilver ook daadwerkelijk een relevante belegging kunnen zijn.

De meeste mensen zien goud als waardevast. Maar weet je ook dat goud en zilver op sommige momenten de aandelenmarkt verslaat? Timing is bij beleggen in aandelen, cryptocurrencies als ook bij goud en zilver van groot belang.

Publicatiedatum: 5 mei 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Waarom aandelen en edelmetaal vergelijken?

De wereld lijkt op zijn kop te staan. Grondstoffen zijn schaars, energieprijzen gigantisch en de logistieke keten is volledig verstoord. We zijn beland op het punt van grote vraagtekens. Men had in Nederland nog nooit zoveel spaargeld, maar ook nog nooit zo’n hoge inflatie. En dat terwijl de rente bij de bank op 0, of zelfs in de min staat.

Stilstand is achteruitgang. Zeker in deze bijzondere tijden. Daarom zoekt de verstandige spaarder naar alternatieven om spaargeld en pensioengeld veilig te stellen. Dat je dit moet doen door te beleggen is inmiddels bij iedereen wel duidelijk. Maar in welke categorie moet ik mijn geld wegzetten? Waar banken aandelen aanraden, heb ik daar persoonlijk op dit moment mijn twijfels bij. Waarom? Dat hoop ik duidelijk te maken in dit artikel.

Aandelen, goud en zilver sinds 1900

In de onderstaande grafiek worden de prestaties van de S&P 500, Dow Jones, goud en zilver vergeleken. De S&P 500 bevat 500 grote beursgenoteerde bedrijven uit de verenigde staten. De Dow Jones bevat slechts 30 grote bedrijven, en is dus minder relevant in de vergelijking dan de S&P 500.

Legenda:

  • Dow Jones = blauw
  • S&P 500 = rood
  • Goud = geel
  • Zilver = grijs
Aandelen versus goud en zilver sinds 1900

Lange termijn vergelijking

Opvallende maar niet overwacht. vanaf 1900 tot 1970 zijn de koersbewegingen relatief beperkt. Goud en zilver zijn in de periode grotendeels gekoppeld aan fiat valuta’s en komen (op een herwaardering na) niet spectaculair uit de verf. Aandelen waren qua koers dus een zeer relevante optie toen goud en zilver nog gekoppeld waren. Omdat ik van mening ben dat goud en zilver relevant zijn in onstuimige tijden zoomen wij in op de aandeel indexen versus goud en zilver tijdens belangrijke recessies van de afgelopen 100 jaar.

Beurscrash van 1929

De crisis van de jaren 1930 was de grootste economische depressie van de twintigste eeuw. Deze ontstond als gevolg van de beurscrash van 1929, waarbij de aandelenkoersen op Wall Street ongekend snel kelderden. We hebben het over een periode van circa 10 jaar. Van 1929 tot 1939. Belangrijk om in het achterhoofd te houden; een beurscrash ontstaat nooit zomaar. In de voorgaande jaren wordt de spanning op de markt al opgebouwd. Daarom nemen we de aanloop naar 1929 ook mee in onderstaande grafiek. Belangrijk om in het achterhoofd te houden; goud is in deze periode nog gekoppeld aan de dollar.

Aandelen goud en zilver tijdens beurscrash van 1929

Aandelen en edelmetaal tot 1971

Iedere belegger in edelmetalen is bekend met het jaar 1971. In dat jaar kwam het legendarische fragment van president Nixon op tv. De Nixon-schok was een serie economische maatregelen die de Amerikaanse president Richard Nixon in 1971 nam, waarbij hij eenzijdig de omwisseling van goud in Amerikaanse dollars ophief. Hiermee werd het systeem van Bretton Woods (de koppeling van goud en de dollar) praktisch buiten werking gesteld; twee jaar later werd het officieel opgeheven.

Na minder ruime tijden komt uiteraard economisch herstel. Dat zie je terug in de waardering van de aandelen en zilver tussen 1940 en 1971. In deze periode zie je een aantal jaren waarin zilver beter presteert dan de indexen. In die jaren kon je dus beter zilver hebben als belegging dan deze aandelenmandjes. Een kwestie van timing.

S&P 500 versus Dow Jones versus zilver

Goud en zilver waardig alternatief voor aandelen

Beleggen in goud niet verstandig? Dan ben je vast niet bekend met de koersontwikkeling van goud en zilver in onstuimige tijden. Na het loskoppelen van de vaste wisselkoers van goud en geld kon de de geldkraan open zonder de goudvoorraden te schaden. Dit resulteerde uiteraard in een kortstondige periode van voorspoed. Je moet overigens niet denken dat het loskoppelen van goud en de dollar een keus was waar toenmalig voorzitter van de Federale Reserve, Paul Volker, enthousiast over was. Het was bittere noodzaak om te voorkomen dat alle landen hun dollars begonnen in te wisselen voor goud.

Omdat goud werd gezien als baken van vertrouwen wilde men goud bezitten. Juist omdat de dollar geen enkele onderliggende waarde meer had. De doller ruilde de status ‘as good as gold’ in en werd een fiat valuta. In onderstaande grafiek zie je de edelmetalen rond de crisis van 1980 vele malen beter presteren dan de S&P 500 en Dow Jones. Een kwestie van timing.

Goud en zilver sinds 1971

Aandelen of goud tussen 2011 & 2022

Ja, wij van Goudzaken zijn voorstander van goud en zilver. Maar, zeker niet op elk moment. Zoals eerder aangegeven en overduidelijk te zien op de lange termijn kunnen diverse andere beleggingen relevanter zijn dan goud en zilver. Dat is een kwestie van timing. Als er goede en rustige tijden in het verschiet liggen, doe je er waarschijnlijk beter aan om iets anders te bezitten dan goud. Onderstaande grafiek geeft dit prachtig weer. Edelmetaal heeft het zeker niet slecht gedaan in de afgelopen jaren, maar aandelen waren overduidelijk de meest renderende optie.

Edelmetaal versus aandelen sinds 2011

Een vergelijking sinds 2000

Nu lijkt het net alsof goud en zilver totaal niet relevant zijn geweest in de afgelopen 10 jaar. Niets is minder waar, maar bovenstaande grafiek was enkel om duiding te geven aan hoe belangrijk timing is. Hieronder vind je de aandelen versus goud en zilver sinds 2000. Dat geeft net even iets meer perspectief op de prestaties van de verschillende activa groepen.

Prijs van goud, zilver en aandelen sinds 2000

Goud is meer dan waardebehoud

Bovenstaande grafieken geven een mooi inzicht in het verloop van waardering van goud, zilver en belangrijke aandelenindexen. Goud is waardebehoud. Dat ben ik doorgaans met iedereen eens. Los daarvan kan zowel goud als zilver een zeer goed presterende investering zijn. Dat is een kwestie van timing. In economisch goede tijden kun je waarschijnlijk een beter rendement behalen met aandelen.

Maar zoals hierboven duidelijk te zien is, was in het verleden een stukje goud of zilver in tijden van crisis de beter renderende optie. Of dat in de toekomst ook zo zal zijn? Daar kan uiteraard niemand een uitspraak over doen. De tijd zal het leren.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart