Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Spaarders plunderen banken in Libanon

Jouw geld bij de bank is niet van jou. Belangrijk om te onthouden. Spaarders in Libanon komen hier inmiddels op een vervelende manier achter. Door de slechte economische situatie mogen Libanese spaarders in sommige gevallen geen geld meer opnemen van hun eigen spaarrekening.

Geen toegang tot eigen spaargeld

Boze Libanezen zijn afgelopen week zeker zeven banken binnengedrongen om toegang te krijgen tot hun eigen spaargeld. De financiële crisis van Libanon lijkt mensen ertoe aan te zetten om het recht in eigen handen te nemen. Onder andere de informele kapitaalcontroles drijven de bevolking tot wanhoop.

Deze kapitaalcontroles zorgen ervoor dat spaarders bij de Libanese banken geen buitenlandse valuta kunnen opnemen, en slechts (kleine) delen van hun spaargeld. Dit heeft alles te maken met de financiële implosie welke drie jaar geleden begon. Met de huidige informatie lijkt het nog steeds niet te beteren met de financiële situatie.

Golf van incidenten bij banken

Deze golf van incidenten begon 14 september. Een vrouw liep zwaaiend met een speelgoedwapen en vergezeld door activisten een bank in Beiroet in. Deze dame hield bankmedewerkers gegijzeld terwijl ze 13.000 dollar van haar rekening haalde. Dit deed zij om de noodzakelijke kankerbehandeling van haar zus te betalen. Dit voorval resulteerde in een golf aan bankbestormingen door Libanon.

Eén van de laatste incidenten was afgelopen vrijdag bij een bank in Zuid-Libanon. Een spaarder bestormde de bank en haalde circa 19.000 dollar van zijn rekening. Vervolgens gaf dezelfde man zich aan bij de politie. Dat wilt zeggen, hij staat niet achter de manier waarop, maar zag geen andere manier om aan zijn eigen spaargeld te komen.

Banken in Libanon staken

De Vereniging van Banken in Libanon heeft een driedaagse staking afgekondigd die begint op 19 september om te protesteren tegen: ‘herhaalde aanvallen op banken en hun werknemers’. Dit vertelde de Vereniging van banken in een verklaring van afgelopen vrijdag.

De vereniging drong er bij de autoriteiten op aan om snel wetten aan te nemen om de financiële crisis aan te pakken. De minister van Binnenlandse Zaken van Libanon, Bassam Mawlawi, riep op tot een spoedvergadering van de Centrale Interne Veiligheidsraad om de bankovervallen te bespreken, meldde NNA.

Grootste crisis sinds midden 19e eeuw

Libanon verkeert in de greep van een crisis die door de wereldbank wordt bestempeld als één van de ergste sinds het midden van de 19e eeuw. De economische ineenstorting dreef driekwart van de bevolking de armoede in, terwijl de Libanese pond meer dan 90% van zijn marktwaarde verloor.

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds zal op 19 september Beiroet bezoeken om de vertragingen in overeengekomen hervormingen te bespreken. Deze hervormingen moeten de deuren openen voor een lening van $ 3 miljard om het land te helpen zijn financiële crisis te overwinnen.

Om vooruitgang te boeken met de overeenkomst, wil het IMF dat Libanon verschillende stappen onderneemt. Variërend van een extern ondersteunde evaluatie van elk van de grootste kredietverstrekkers tot een audit van de centrale bank en de opheffing van de wetten op het bankgeheim.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 815 reviews.