In de nieuwe Trendzicht 2022 analyseert de Autoriteit Financiële Markten de financiële sector. In het kort komt dit voor 2021 – 2022 neer op een hoge waardering van aandelen en huizen. In dit nieuwe rapport staan tevens voor het eerst risicokaarten. Deze risicokaarten bevatten macro-economische trends met bijbehorende risico’s.
Oververhitting vraagt om Alertheid
De AFM spreekt openlijk haar zorgen uit over de oververhitting op de huizenmarkt en aandelenmarkt. De hiermee samenhangende risico’s worden stevig versterkt door meerjarige ontwikkelingen. Denk aan de aanhoudende lage rente en in het geval van beleggen ook verdere digitalisering.
De aanhoudende lage rente maakt het voor veel mensen aantrekkelijker om schulden aan te gaan. In combinatie met hoge aandeelkoersen zijn de huidige financiële markten momenteel uiterst kwetsbaar voor overwaardering. Al dit gratis geld zorgt voor enorme stimulatie. ‘De aandelenmarkten blijven records breken en op de huizenmarkt halen kopers alles uit de kast om een woning te bemachtigen‘.
‘Dat deze kopers steeds vaker afzien van financieringsvoorbehoud of een bouwtechnische keuring is een zorgelijk teken van oververhitting‘. Aldus bestuursvoorzitter Laura van Geest (AFM). ‘De Nederlandse economie is gevoelig voor een ommekeer van het sentiment, bijvoorbeeld als gevolg van rentestijgingen. Dit kan particulieren flink raken via hun woning en, steeds vaker, beleggingen‘.
Deel beleggers loop risico op problemen
Steeds meer Nederlanders vonden de afgelopen jaren voor het eerst hun weg naar de aandelenbeurs. ‘Beleggen kan een goede manier zijn om vermogen op te bouwen als je het verstandig doet en je bewust blijft van de risico’s. Dit geldt ook voor nieuwe beleggers die vooral goede tijden hebben gekend. Met een minder gespreide portefeuille ben je kwetsbaar‘.
Uit het onderzoek van de AFM blijkt dat 1 van de 8 beleggers een vergroot risico loopt om in financiële problemen te komen. Dit heeft alles te maken met hun eigen risicovolle handelsgedrag. Denk aan een geringe spreiding en handel in zeer risicovolle producten. ‘Zeker als ze dit doen met geld dat ze op korte termijn nodig hebben bij financiële tegenslag, of in de toekomst om na pensioen van rond te komen‘.