Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

ECB overtreedt eigen regels

De ECB overtreedt haar eigen regels. In 2015 begon de Europese Centrale Bank met het opkopen van staatsobligaties. De limiet voor het opkopen van staatsschuld zou 33% moeten worden, aldus de ECB zelf.

Inmiddels blijkt de centrale bank een veel ruimere limiet te hanteren. In plaats van 33% is de daadwerkelijke limiet voor het opkopen van staatsschulden 50%. In een recentelijke presentatie van de Raad van Bestuur van de bank wordt dit percentage voor het eerst vermeld.

Opkoopprogramma met regels

‘Investment garbage’ is de term die de zogeheten obligatie koning (Bill Gross) vandaag de dag hanteert voor staatsobligaties. Vroeger voorstander, inmiddels duidelijk minder positief over deze leningen aan de staat in ruil voor een lage, al dan niet negatieve rente. Begrijpelijk ook als de rente minder opbrengt dan de historische hoge geldontwaarding (lees hier inflatie) van het moment. Niemand zit te wachten op negatief renderende beleggingen.

Waar steeds meer beleggers staatsobligaties links laten liggen, springt de ECB bij. De belangrijkste taak van de ECB is tenslotte het vertrouwen en de stabiliteit van de euro bewerkstelligen. Daarom begon de ECB in 2015 met het opkopen van maximaal 33% van de staatsobligaties. Met een vaste verdeelsleutel probeerde de centrale bank neutraal te blijven in het opkopen van de staatsschulden. Ondanks de goede intenties, bleek het opkoopprogramma niet volledig neutraal en werden de limieten flink getrotseerd.

ECB vergeet eigen regels

Bank vergeet eigen waarschuwing

De controle van de ECB over het opkoopprogramma lijkt inmiddels zoek. Naast het feit dat de centrale bank naar rato meer obligaties opkoopt van de bekende economisch zwakke zuidelijke landen, kopen ze ook meer dan 33% van de staatsschulden. Dat gaat volledig in tegen hun eigen waarschuwing van mogelijke negatieve bijeffecten van dit beleid. Dit zei de centrale bank eerder over de 33% limiet:

De limiet van 33% is een middelos marktwerking en prijsvorming te vrijwaren en om het risico te beperken dat de ECB een dominante schuldeiser van regeringen in de eurozone wordt.

Steeds meer partijen leveren kritiek op het opkoopprogramma van de centrale bank. De economie groeit op dit moment en de inflatie ligt ver boven de gewenste doelstelling. Daarom is het wenselijk dat er minder opgekocht wordt. Toch is de ECB redelijk voorzichtig met het afbouwen van opkopen c.q. stimuleren omdat dit (gezien het verleden) veel teweeg kan brengen.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 856 reviews.